Furcsa érzés volt. Furcsán jó.
Jó volt kicsit megint Közgázosnak lenni, jó volt látni a rengeteg embert, akikkel olyan sok minden összeköt.
Ismert és kevésbé ismert, de egyformán fontosak mind, legalábbis a számomra: közgazdászok, valamikor mind onnan indultak ahonnan én is, abból a közegből, amelyben az Utóvizsga Szerelemből is játszódik.
 
Többszörösen is "tudathasadásos állapotban" éreztem magam, hiszen egykori évfolyamtársaimmal éppúgy találkozhattam sok- sok év után, mint számtalan csodálatos koponyával, akik a rendszerváltás utáni években általam szervezett Pénzpiac Konferenciák előadói voltak - államtitkárok, MNB elnökök, tanszékvezető egyetemi tanárok -, és rengeteg érdeklődővel, akik meglepve néztek ezúttal írói szerepkörben, és kedves, őszinte érdeklődésükkel tüntették ki a könyvet.
 
Cirka nyolc éve nem voltam Közgazdász- vándorgyűlésen, és most megnyugodva láthattam, hogy Hardy Ilona - A Budapesti Értéktőzsde alapítója, és első ügyvezetője -, nem csak csodálatosan okos asszony, hanem még mindig gyönyörű, hogy Botos Katalin mit sem vesztett közvetlenségéből, és ellenálhatatlan temperamentumából ( csak azt bánom a mai napig, hogy nem tanított engem, valószínű ezért nem értek a pénzügyeimhez ), hogy Halm Tamás és kollégái még mindig végtelen profizmussal bonyolítanak le egy ilyen nagyszabású rendezvényt ( 490 résztvevő, 60 előadás! ).
 
Sok kedves ismerősnek és ismeretlennek írhattam pár sort a könyvbe, ami nagyszerű érzés volt. Legkedvesebb élményem mégis az volt talán, hogy hosszan beszélgethettem a könyv egyik "fő mellékszereplőjének" , Sofinak az öccsével, alias Bischof Zsolttal. Igen jókat derültünk, amikor felidéztük azokat a vándorgyűléseket, amikor ő még ifjú kezdőként kapcsolódott ezekbe a rendezvényekbe, és tágranyílt szemmel nézte az idősebb, olykotrrbotorul viselkedő kollégák apró-cseprő "elhajlásait". Halkan jegyzem meg, hogy Zsolt szerint is letehetetlen a könyv, és nem csak a tesója érintettsége okán
 
Sokat gondolkoztam azon, miért olyan jó érzés közgazdásznak , volt Közgázosnak lenni...Azt hiszem azért, mert ebben a közegben senki nem érzi úgy magáról, hogy valamiféle privlegizált kaszthoz tartozna, és eszerint kellene viselkednie! Ebben a körben valahogy, a legegyszerűbb családanya, az ismeretlen könyvvizsgáló éppolyan fontos tényező és partner, mint egy pénzügyminiszter, és ez szinte tapintható... Hallottam már ilyen kifejezéseket, hogy "orvos- társadalom", meg "jogász- társadalom", de szerencsére közgazdász- társadalomról még nem hallottam! 

Azt csak remélem, hogy író- társadalom sem létezik, mert annak sem szeretnék a tagja lenni...
Szerintem csak egyféle társadalom létezik ugyanis, az amelyiknek éppen tízmillióan vagyunk a tagjai, és legfontosabb közös ismérvünk, hogy a magyar az édes anyanyelvünk...
Lehetsz szegény, lehetsz gazdag, lehetsz földműves, melós, vagy orvos vagy író, lehetsz csúnya vagy szép, de tudnod kell: nem egy szűkebb, kivételezett kör tagja vagy, hanem egy csepp víz a tízmillió csepp vizet tartalmazó pohárban, és mint ilyen, éppen olyan fontos vagy, mint a másik 9.999.999.

A bejegyzés trackback címe:

https://poerava.blog.hu/api/trackback/id/tr512341744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B Katalin 2010.10.03. 20:35:43

Kedves Zoltán, persze, hogy jól érezte ott magát, hiszen oda tartozik!
Még akkor is, ha a végén azt írja, hogy mindegy hová tartozik... mert akkor is a tízmillió magyarhoz tartozik. A könyv elolvasása után nyilván felhívják majd ezek az emberek is, hogy gratuláljanak, és azt mondják majd, hogy "na ja, ő is a Közgázra járt!"

kárpátizoli 2010.10.03. 21:06:56

Kedves Katalin!
Nem egészen azt írtam, hogy mindegy hová tartozom: de utálom, amikor bizonyos foglalkozású, vagy társadalmi helyzetű emberek elszigetelik magukat, és úgy tekintenek magukra, mint valami csodabogarakra, akik különbek a többieknél! NINCSENEK különb rétegek, legfeljebb kiemelkedő egyének léteznek, éppen az egyéni jó tulajdonságaik alapján! De ugye, az nem egyéni jó tulajdonság, hogy valakinek milyen foglalkozása van?

Azt pedig remélem is, hogy gratulálnak majd :-)
süti beállítások módosítása