Napokkal korábban reméltem, hogy remek esemény lesz a hétfőn, este hatkor kezdődő felolvasóest, amelyre a Magyar Írószövetség székházában került sor, és amely az Íróiskola őszi-, első félévének záróünnepsége volt.


 

Öt óra után tíz perccel már tudtam, hogy ez csakis egy nagyszerű este lehet. Tudtam, hiszen féligmeddig vendéglátóként, jóval korábban a helyszínre érkezvén, óvatosan bekukucskáltam a díszterembe, amely az előadás helyszínéül szolgált. És azt láttam meglepve, hogy a szépen elrendezett, még üres széksorok előtt álló zongora mellett, mintegy magának gesztikulálva, egy megtermett, ismerősnek tűnő férfi, papírokkal a kezében próbál...
 

Egy eseménynek sokféle dolog adhat rangot, de mindig is úgy gondoltam, leginkább az, ha azok, akik részt vesznek benne, komolyan veszik. Bácskai János, aki ismert- és elismert színművész, nagyszerű életúttal, sok- sok eljátszott, komoly szereppel a háta mögött és maga előtt, nem bízott semmit a véletlenre, és lelkiismeretesen készült. Meglehet, a színészeknél ez így természetes, de engem, kívülállóként szíven ütött.

Rangot adott az eseménynek, az a több mint negyven érdeklődő, vendég, akik megtiszteltek bennünket, és akiknek az volt az arcára írva az egész este alatt, hogy jól érzik magukat.

Rangot adott Mezey Katalin, és Menyhért Anna szívvel- lélekkel végzett, precíz, áldozatos
előkészítő munkája, amely a műsorterv összeállításától kezdve, a szerkesztésen keresztül, a szervezés minden apró részletére kiterjedt.

Mindennél többet elmond az estéről az is, hogy a Magyar Írószövetség nemrégiben megválasztott fiatal, tettrekész elnöke, Szentmártoni János bevezető köszöntőjében meggyőződéssel beszélt arról, hogy az ilyen, és az ehhez hasonlító események megrendezését a Szövetség a jövőben még hangsúlyosabban támogatja majd.

Megtisztelő, és felemelő - amolyan jólesően megborzongató érzés volt társaimmal ott ülni az első sorban, és kicsit kívűlről, kicsit belülről figyelni, és élvezni Bácskai János nagyszerű előadását, aki le sem tagadhatná igazi hivatását, hiszen nem „csupán” felovasott, de mély átéléssel el is játszott minden egyes műsorba került írást, legyen az egy- egy rövidke vers, vagy hosszabb próza. Elképedve hallgattam, hogy micsoda életet képes belevinni a szóbanforgó művekbe, hús- vér történetekké gyúrva azokat, amelyeknek egy részét társaimmal ismerhettük, az év közben tartott órák révén. A műsort hatásosan színesítette, hogy négy hallgató - Szakmáry Dalma, Csapó Gréti, Szemán Kriszta és Tornyosi Eszter -, félretéve minden lámpalázat, saját maga olvasott fel írásaikból, és a műsor félidejében, kis kikapcsolódásként Bácskai János zongorán kisérve önmagát, egy remek megzenésített verset is előadott a jelenlévőknek.

Azt hiszem, mindazok, akik ott voltak tegnap velem együtt, most kicsit bizakodóbbak. Mert tegnap este valahogy elhihetővé vált, hogy vissza lehet csempészni az irodalom szeretetét, örömét az emberek mindennapjaiba. Köszönet érte minden jelenlévőnek!

Mit is mondhatnék még, a hétfő estéről? Talán csak annyit: jó volt ott lenni, és jó lesz
visszaemlékezni rá. Na és persze, várjuk a következőt...

Budapest 2011. február 15.
Kárpáti Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://poerava.blog.hu/api/trackback/id/tr192665033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N Katalin 2011.02.16. 15:33:25

Kedves Zoltán,

Bizony nem tudtam legyőzni kíváncsiságomat, és elmentem a Felolvasóestre!

Az üresen álló székeken egy kis tájékoztató vár minket, melyben rövid leírást találhattunk a friss szerzők főbb jellemzőiről! Ez nagyon hasznos is volt, hiszen személyesen nem ismertem egyik szerzőt sem, így mikor Bácskai János felolvasta a mű címét és szerzőjét, gyorsan átfuttam mindig, hogy ki hol végzett, hány éves stb.
Bácskai János előadása fantasztikus volt! Általa megelevenedtek az írások, a kiscicát tényleg hallottam nyöszörögni, a kéményt láttam füstölni!

Szerencsére sokan voltunk, hiszen az előre kikészített székeket pótszékekkel kellett kiegészíteni!

A sulisok művei egytől-egyik nagyszerűek voltak, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a nézők néma csendben hallgatták, hol pedig enyhe mosollyal nyugtázták az eseményeket. Az idő észrevétlenül elrepült, néha jó lett volna kicsit visszapörgetni egy-két alkotást! :-)

Remélem Szentmártoni János terve valóra válik, és minél többször részt vehetünk ehhez hasonló rendezvényeken!

Köszönöm szépen az élményt, kívánok további szép sikereket!

kárpátizoli 2011.02.16. 19:52:11

@N Katalin: Kedves Katalin, köszönöm szépen sorait, természetesen megosztom a többiekkel is! Nagyon nagy örömet szerez nekünk mindenki, aki jól érezte magát, és jó szívvel gondol vissza erre az estére. Remélem, hogy a jövőben még sokszor "találkozunk" - így ismeretlenül is -, itt a blogon/honlapon mindig közzéteszem, ha valami érdekesség adódik.
Mégegyszer köszönöm, és minden jót kívánok: Kárpáti Zoltán

83.09.27. 2011.02.22. 19:55:13

Mi is ott voltunk,és tényleg fantasztikus volt!
Gyönyörű írásokat hallottunk,és a művész úr nagy átéléssel adta elő a műveket!
Bízom benne,hogy lesz még ilyen,és ha igen,azon is ott leszünk!

kárpátizoli 2011.02.27. 23:31:26

@83.09.27.: Nagyon örülök, hogy ott voltatok, sokat jelentett mindannyiunk számára! Naná, hogy lesz még ilyen, és remélem is, hogy ott is találkozunk!
Köszönöm mégegyszer: Zoli
süti beállítások módosítása